Father and son on a city background. View from the back

פרויקט אומנה

פרויקט אומנה

סידור האומנה מוגדר כסידור זמני לילד שהוצא ממשמורת הוריו מסיבות של חוסר מסוגלות הורית, כלומר לתת לילד מה שהוא זקוק לו.
בזמן שהילד נמצא באומנה, הוריו, בליווי הגורמים המטפלים בקהילה, מתפנים לטפל בבעיותיהם ולהשתקם ואז לקבל את ילדיהם חזרה כשהם מחוזקים ומסוגלים לדאוג לכל צרכיהם. לעיתים, יש ילדים הנשארים באומנה עד גיל 18, למרות זאת נעשה מאמץ לשמר את הקשר בין הילד להוריו הביולוגיים. התהליך יכול להימשך כאמור מחודשים ספורים ועד שנים.

משפחת אומנה

משפחת אומנה, מהווה משפחה משלימה למשפחה הביולוגית של הילד. היא מסגרת משפחתית זמנית המאפשרת לתינוק/ ילד/ נער לקבל את הדרוש להתפתחותו הנפשית, הרגשית, הגופנית, החינוכית והחברתית, ומטפלת בילד לתקופה שבין כמה ימים למספר שנים, בהתאם לנסיבות הספציפיות.

אומנה היא לא אימוץ אלא חלופה טיפולית עבור ילדים שנאלצו, על פי החלטת וועדת התכנון והטיפול של משרד הרווחה, לצאת באופן זמני מבית הוריהם הביולוגיים. 

הילד ממשיך להיפגש לרוב עם הוריו הביולוגיים בתקופת האומנה. התפיסה הכללית מעודדת את הקשר הרציף בין הילד להוריו הביולוגיים. ואולם, במקרים בהם תפקוד ההורים הביולוגיים ירוד או קיים חשש לפגיעה בילד, המפגשים בין הילד להוריו יתקיימו במרכז הקשר באופן מפוקח ע"י גורמי מקצוע. במפגשים שיתקיימו בפיקוח כאמור על פי החלטת בית משפט, יסופקו גם כלים לקידום הקשר להורים.

המטרה בסופו של דבר היא להחזיר את הילד לבית הוריו הביולוגיים. ולכן במהלך תקופת האומנה פועלים גורמי הרווחה במגוון מישורים כדי לפתח, לקדם ולשפר את יחסי הילד עם הוריו הביולוגיים ולאפשר לילד לחזור למשפחתו הביולוגית המתפקדת.

מה ההבדלים בין אומנה לאימוץ?

בהכללה, משפחה אומנת מהווה פתרון זמני לילדים עם סוגי סיכון שונים, בעוד אימוץ הוא פתרון קבוע וההורים המאמצים הופכים להיות האפוטרופסים (האחראים מבחינה חוקית) של הילד. כמשל, באומנה שומר הילד על שם משפחת הוריו הביולוגיים, בעוד בסוף תהליך האימוץ מקבל הילד את שם המשפחה המאמצת.
באימוץ, מכיוון וההורים המאמצים הפכו להיות הורי הילד לכל עניין ודבר, אין גורם מתערב בהחלטות השונות לגביו, בעוד באומנה מאפשר החוק להורים האומנים לקבל החלטות הנוגעות לחיי היום-יום של הילד על מנת לאפשר לילד ולהורים האומנים חיים זורמים ותקינים. עם זאת, כדי לשמר את מעמדם של ההורים הביולוגיים, קובע החוק כי על ההורים האומנים ליידע מראש את המשפחה הביולוגית של הילד ולאפשר לה להביע את חוות דעתה לגבי ההחלטה הנדרשת (למעט מקרים חריגים).
במקרים בהם ישנה אי הסכמה בין ההורים הביולוגיים לאומנים, יופעל מנגנון "יישוב סכסוך" בעזרת מנחה האומנה ומפקח האומנה שתפקידם לתווך בנושא ולסייע בקבלת ההחלטות.

בנוסף, במידת האפשר, נשאר הילד כאמור בקשר עם הוריו הביולוגיים ובמידה והם יעברו שיקום שיאפשר את חזרתו לגדול בחיק הוריו הביולוגיים תסתיים שהותו אצל המשפחה האומנת. באימוץ הופך הילד בסיום התהליך להיות אחד מילדי המשפחה על כל המשתמע.

אלו סוגי אומנה קיימים?

האומנה נועדה לשמש אמצעי טיפולי לטווח קצר או לטווח ארוך, כאשר אופי האומנה נקבע בין הארגון הממיין/מלווה לבין המשפחה האומנת ומתחלק לשלושה סוגים:
משפחת קלט חירום
אומנה שנועדה למספר ימים עד שלושה חודשים ומשמשת סידור חירום בעת משבר חריף ופתאומי. במסגרת זו מופקדים ההורים האומנים על הענקת הגנה מהירה ומירבית לילד, דאגה לצרכיו היומיומיים ואבחונם, והכנתו לקראת סידור לטווח ארוך. אומנה רגילה
אומנה הנמשכת בין מספר חודשים למספר שנים ומשמשת סידור לתקופת זמן יציבה, שבמהלכה ההורים האומנים מטפלים בצרכיו השונים של הילד ואמונים על חינוכו ועל טיפוח יכולותיו.
אומנה טיפולית
אומנה המציעה טיפול אינטנסיבי לילדים אשר חוו בילדותם המוקדמת טראומות קשות הנוגעות בעיקר לחוסר מסוגלות הוריהם להעניק להם את הנדרש להתפתחות רגשית ופיזית תקינה. האומנה הטיפולית היא ארוכת טווח ואת הילדים ומשפחות האומנה מלווה צוות טיפולי הכולל מנחי אומנה, פסיכותרפיסטים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים ומטפלים רגשיים אחרים.

אלו סוגי אומנה קיימים?

נכון להיום, ישנם בארץ עשרות ילדים ובני נוער שזקוקים למשפחות אומנה משום שהוריהם נטשו אותם או שמשרד הרווחה והשירותים החברתיים קבע כי הם אינם מסוגלים לטפל בהם. מדובר בילדים בגילאים אפס עד שמונה, בעלי פוטנציאל להתפתחות תקינה, חלקם עם צרכים מיוחדים, חלקם אחים, והם מגיעים מכל קצוות הארץ: יהודים, ערבים, ילדים לעולים חדשים, ילדים זרים, חילונים וחרדים.

לכל ילד מותאמת תכנית טיפולית אישית. בעת הוצאת הילד לאומנה, תקבע וועדת תכנון טיפול תכנית טיפול כללית בילד. לאחר 3 חודשים, במהלכם שוהה הילד בבית האומנה, נבנית תכנית מפורטת היטב ומותאמת לכל ילד באופן אישי בהיבטי חינוך, חברה, בריאות ועוד.

הילד עובר לגור עם משפחת האומנה, הוא ישן שם בכל ימות השבוע והופך לחלק אינטגרלי מהמשפחה. הוא מבקר את הוריו הביולוגיים אחת לשבוע או שבועיים, מלבד מקרים יוצאי דופן בהם הוא גם מתארח בבית המשפחה הביולוגית בסופי שבוע, או במקרים אחרים, לבקשת ההורים הביולוגיים, הוא אינו נפגש איתם כלל. כמו כן, ייתכן כי הוריו הביולוגיים של הילד יעברו תהליך טיפולי/שיקומי ויבקשו בשלב מסוים את הילד בחזרה.

אלו סוגי אומנה קיימים?

בקרו בדף איך אפשר לעזור וגלו דרכים נוספות לעזור לילדים